Rozrywka

Jak wykonać latte.

Kawa to nie tylko doskonały smak i pobudzenie – nie bez powodu mówi się w końcu o sztuce parzenia kawy. Wyjątkowymi walorami estetycznymi charakteryzuje się latte art, która jest sztuką przyozdabiania kaw, za pomocą spienionego mleka. Przyrządzanie wyśmienitej, a do tego oryginalnej kawy jest w biznesie gastronomicznym przepisem na sukces. Sprawdź, jak wykonać latte art krok po kroku!

Świeżo zmielona i zaparzona kawa pobudza dwa z pięciu zmysłów: smak i węch. Na jej wygląd jeszcze do niedawna zwracaliśmy mniejszą uwagę. Sytuacja zmieniła się, kiedy w latach 90. klienci małej kawiarni w Seattle zaczęli dostrzegać na kawach przyrządzanych przez Davida Shomera inspirujące wzory. Jak wiele innowacyjnych rozwiązań powstały przypadkiem – jednak z czasem zostały spopularyzowane na tyle, że obecnie tworzenie wzorów na kawie uznawane jest za sztukę. Co roku mistrzostwa latte art przyciągają rzesze baristów, którzy chcą spróbować swoich sił. Jeśli i Ty chcesz spróbować przyrządzić kawę, która będzie przyciągała również wyglądem – zapraszamy do lektury!

Wszystko zaczyna się od kawy

Oczywiście nawet najpiękniejszy wzór na kawie nie zrobi wrażenia na klientach, jeśli sama kawa nie będzie najwyższej jakości. Równie ważny jest sposób parzenia – dzięki temu możliwe będzie wydobycie wszystkich smaków i aromatów napoju. Kawy premium dla segmentu HoReCa oferuje firma Julius Meinl, dzieląca się również swoją wiedzą na temat przygotowywania doskonałej kawy i herbaty. Co będzie potrzebne do wykonania latte art oprócz kawy?

Przydatne akcesoria

Do przygotowania latte art będzie potrzebne kilka akcesoriów, które z pewnością znajdują się na wyposażeniu każdej kawiarni. Przede wszystkim ekspres do kawy z dyszą parową, która umożliwi podgrzanie, a także spienienie mleka. Niezbędny będzie również metalowy dzbanek z wąską i ostro zakończoną wylewką w rozmiarze dopasowanym do kubka. Zakłada się, że mały dzbanek będzie wystarczający do przygotowania jednej filiżanki latte, średni do dwóch, natomiast duży do trzech. Należy jednak pamiętać, że rozmiary kubków i dzbanków mogą się różnić, dlatego podczas zakupu warto zwrócić uwagę na pojemności. Mleko nalewa się do połowy dzbanka, a podczas spieniania zwiększa ono swoją objętość o około 20% – tę kwestię należy szczególnie wziąć pod uwagę.

Wykonanie latte art krok po kroku

Do przygotowania idealnej mlecznej pianki konieczne jest pamiętanie o kilku szczegółach. Mleko powinno być schłodzone do temperatury około 4 stopni Celsjusza. Dzbanek również powinien być schłodzony. Im wyższa zawartość białka w mleku tym lepiej. Co do zawartości tłuszczu zdania są podzielone: wybierając mleko, musimy zwrócić uwagę na dwa parametry: tłuszcz oraz białko. To właśnie dzięki ścinającemu się białku barista może stworzyć przepiękne wzory mleczne, dlatego najlepiej wybrać mleko pełnotłuste.

Mleko nalewamy do około połowy wysokości dzbanka, następnie umieszczamy wewnątrz dyszę parową – najlepiej na ściance wylewki, pod lekkim kątem. Na początku końcówkę dyszy umieszczamy tuż pod powierzchnią mleka. Następnie, kiedy mleko zacznie się pienić umieszczamy dyszę mniej więcej 1 cm głębiej. Temperaturę kontrolujemy dotykając dłonią ścianki dzbanka. Nie należy przegrzać mleka, aby nie doprowadzić do przepalenia laktozy. Optymalna temperatura to 55-65 stopni Celsjusza. Następnie wyjmujemy dyszę, czyścimy ją oraz wygładzamy powierzchnię mleka. Dobrze jest również delikatnie mieszać zawartość poprzez ruch wirowy dzbanka, aby uniknąć rozwarstwienia mleka od piany. Następnym krokiem jest wykonanie wzoru – należy zrobić go stosunkowo szybko, ponieważ po około 30 sekundach pianka rozdziela się na mleko i grubą warstwę piany na powierzchni, a tym samym staje się bezużyteczna.

W jaki sposób wykonać najprostszy wzór serca? Mleko wlewamy prostym strumieniem w środek filiżanki, w której znajduje się już kawa, z wysokości około 5 cm. Kiedy napełni się mniej więcej do połowy opuszczamy dzbanek i rozpoczynamy wylewanie piany, możemy sobie pomóc poprzez delikatne podniesienie spodu dzbanka, aby podniosło się i utworzyło na powierzchni okrągłą piankę. Na końcu podnosimy dzbanek i pozostałością mleka przecinamy okrąg prostą kreską. Jeśli wszystko się uda na powierzchni kawy pojawi się serce.

O czym jeszcze warto pamiętać wykonując latte art?

Poza wymienionymi już wyżej wskazówek warto również pamiętać o tym, aby mleko wlewać ciągłym strumieniem. Ważna jest również odpowiednia wysokość – wlewając mleko ze zbyt wysokiego pułapu narażamy się na przerywany strumień, który „zbąbluje” nam powierzchnię kawy. Dzbanek umieszczony zbyt nisko spowoduje pokrycie pianką całej powierzchni napoju, a tym samym nie uda się namalować na niej żadnego wzoru. Najlepiej więc próbować – i metodą prób i błędów dojść do wprawy, która umożliwi tworzenie nawet najbardziej skomplikowanych wzorów.