Styl Życia

Mąka orkiszowa jako składnik placków i naleśników

Mąka orkiszowa jest zdrowym źródłem witamin oraz dużej ilości korzystnego dla organizmu błonnika. Używanie jej zamiennie z mąkami pszennymi, żytnimi i ryżowymi może przynieść korzyści zdrowotne i wpłynąć na nieco smukleją sylwetkę. Orkisz jest więc szczególnie popularny wśród fanów zdrowej żywności oraz poszukujących składników odżywczych wegetarian. Do jakich dań stosuje się mąkę orkiszową i czy jej smak jest odpowiedni dla wszystkich?

Pożywne naleśniki z mąki orkiszowej na śniadania i przekąski

Odżywcze śniadania złożone z naleśników i placków orkiszowych to lubiany sposób na rozpoczęcie dnia. Przepis na to danie jest prosty i wystarczy tylko wymieszać:

  • 1 szklankę mąki orkiszowej,
  • 1 szklankę mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżkę oleju,
  • szczyptę soli.

Tak przygotowane ciasto smaży się w ten sam sposób jak tradycyjne naleśniki, a dodatki są kwestią dowolną. Można je więc podawać z cudownie słodkim dżemem lub owocami i  cukrem pudrem.

– „Konsystencja mąki orkiszowej jest nieco bardziej gruboziarnista, a jej kolor w zależności od wersji jest biały lub też przypomina bułkę tartą. W składzie tego produktu znajduje się spora ilość białka oraz witamin i korzystnego dla organizmu błonnika. Warto więc wprowadzić taki rodzaj mąki i używać naprzemiennie z innymi jej typami” – informuje pracownik sklepu internetowego ze zdrową żywnością Diogra.

Wytrawne naleśniki z mąki orkiszowej na smakowity lunch lub kolację

Placki i naleśniki orkiszowe można także serwować w wersji wytrawnej. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby udekorować je kwaśną śmietaną lub serkiem śmietankowym i kilkoma plastrami wędzonego łososia z koprem. Można je także zapiekać pod serową pierzynką. Inne perfekcyjne dodatki to także:

  • pieczarki,
  • sos Boloński,
  • twaróg biały z cukrem i wanilią,
  • brokuły z sosem serowym,
  • szpinak z serem feta,
  • sos meksykański,
  • krewetki z sałatką,
  • pasta z fasoli lub ciecierzycy,
  • pasta jajeczna,
  • kurczak al’a gyros,
  • wędliny i sery.

Czy naleśniki z mąki orkiszowej są plastyczne?

Naleśniki z mąki orkiszowej są plastyczne, jednak warto, aby były cienkie. W celu stworzenia giętkich placków, które łatwo jest formować, warto użyć niewielkiej ilości ciasta, które rozlewa się na gorącej patelni posmarowanej pędzelkiem z odrobiną oliwy. Tak przygotowane dania można dowolnie zginać na kształt:

  • rulonów,
  • trójkątów,
  • prostokątów,
  • sushi,
  • rożków.

Czy smak mąki orkiszowej jest lubiany przez wszystkich?

Fani produktów z bardziej oryginalnych zbóż określają smak mąki orkiszowej jako nieco orzechowy i lekki. Warto więc spróbować tego rodzaju pożywienia i przekonać się, że produkty z większą zawartością błonnika korzystnie wpływają na zachowanie lepszej sylwetki.

Potrawy na bazie orkiszu mogą więc podbić podniebienia miłośników wyrobów mącznych. Można z niej także tworzyć smakowite pierogi oraz wypieki takie jak:

  • ciasta i ciastka,
  • bułki oraz chleb,
  • babeczki i pączki.

Pełnoziarnista mąka orkiszowa jako składnik naleśników i potraw

Pełnoziarnista wersja mąki orkiszowej dostarcza jeszcze więcej błonnika i jest uważana za zdrowszą wersję tego produktu. Jej konsystencja jest gruboziarnista, a przepisy na naleśniki w tej wersji powinny zawierać nieco więcej jajek, które połączą składniki tych placków. Wegetarianie i  weganie mogą, zamiast jajek użyć zaparzonego siemienia lnianego, które tworzy scalającą ciasto zawiesinę.