Dieta i Odchudzanie

Wegańskie i bezglutenowe ciasta dla wybrednych

Kuchenna rewolucja trwa w najlepsze! Jeszcze 15-20 lat temu nikt nie sądził, że nasza kuchnia się tak zmieni. Wegańskie i bezglutenowe dania, które kiedyś postrzegano jako fanaberię, dzisiaj zyskują coraz więcej fanów.

Co warto wiedzieć o weganizmie?

Weganizm polega na wyeliminowaniu z diety produktów pochodzenia zwierzęcego. Jak wszystko na świecie podejście to ma zarówno swoich wielkich fanów, jak zagorzałych przeciwników. Najistotniejsze są jednak fakty, które bezsprzecznie mówią:

  • dieta wegańska jest w stanie bezproblemowo dostarczyć odpowiednią ilość białka – warunkiem są potrawy bogate w warzywa strączkowe, soję, tofu, orzechy i produkty zbożowe;
  • weganie nie cierpią na niedobór wapnia jeśli ich menu jest zbilansowane.

Z drugiej strony trzeba również zauważyć, że:

  • osoby będące na diecie wegańskiej muszą szczególnie uważać na niedobory żelaza czy witaminy B12 – najlepszym rozwiązaniem, które w dużym stopniu może ten problem rozwiązać jest spożywanie mleka sojowego z płatkami śniadaniowymi;
  • weganizm nie jest dla każdego – zaleca się zatem, aby przed przejściem na dietę składająca się wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego wykonać kompleksowe badania.

Wegańskie, bezglutenowe i pyszne – nasze cztery propozycje

Szukasz wegańskich i bezglutenowych inspiracji? Dobrze trafiłeś! Poniżej prezentujemy nasze cztery ulubione przepisy na takie dania. Oto one:

Pyszne i zdrowo – czego chcieć więcej, prawda? Życzymy smacznego!