Jak wybrać tort weselny?
Przed parą planującą ślub i przyjęcie weselne stoi wiele zadań. Jednym z nich jest wybór tortu weselnego, który uświetni imprezę. Czym warto kierować się podczas poszukiwania deseru idealnego?
Torty na zamówienie – co mamy do wyboru?
Tort weselny to nie tylko deser, ale również istotny punkt przyjęcia weselnego. Dlatego też warto postarać się, aby łączył ciekawy smak z pięknymi dekoracjami. Obecnie cukiernie mogą zaproponować wiele interesujących wariantów. Pozwala to wybrać tort idealnie dopasowany zarówno do gustu młodej pary, jak i dekoracji sali weselnej. Jednym z popularnych rozwiązań jest klasyczny tort angielski ozdobiony marcepanową lub cukrową masą w dowolnym kolorze. Jako dekoracja wykorzystywane są kwiaty, owoce, a także wstążki czy koronki. Taki tort weselny prezentuje się bardzo elegancko, a jego kolorystykę można dobrać np. do bukietu panny młodej. Ciekawą propozycją jest też tort „nagi”, a więc z widocznymi warstwami. Wbrew pozorom prezentuje się on bardzo efektownie, szczególnie przybrany owocami i kwiatami. Ponieważ torty na zamówienie mogą mieć niemal dowolny smak, przyszła para młoda z łatwością wybierze swój ulubiony.
Co wziąć pod uwagę wybierając tort weselny?
Oprócz dekoracji oraz smaku tortu weselnego istotne znaczenie ma również jego odpowiednia wielkość, aby każdy z przybyłych mógł go skosztować. Najrozsądniej jest podczas zamawiania deseru podać liczbę gości i zdać się na cukiernika. Doświadczony specjalista od słodkich wypieków z pewnością na tej podstawie będzie mógł zaproponować tort o odpowiednich rozmiarach. Warto też wziąć pod uwagę styl uroczystości oraz miejsce, w którym odbędzie się przyjęcie. Planując wesele zimą można zdecydować się na deser o cięższej konsystencji. Na imprezę w upalne lato, a także na wesele w plenerze zdecydowanie lepiej sprawdzą się torty z lekkim kremem.
Planujecie wesele w Warszawie i szukacie idealnego deseru na przejęcie? Pyszne, a zarazem eleganckie torty na zamówienie na Ursynowie znajdziecie w Piekarni Grzybki.
Na moim weselu tort był bardzo klasyczny i delikatny. Wszystkim bardzo smakował. Dla mnie najważniejsze było to, aby nie był za słodki. Po takiej ilości jedzenie, które podaje się na weselu nikt nie ma ochoty potem na takie słodkie rzeczy.