Rozrywka

Jak zrobić pyszne i puszyste ciasto czekoladowe?

Ciasto czekoladowe to doskonały pomysł na szybki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Sprawdzi się, gdy przyjmujemy niezapowiedzianych gości, których chcemy poczęstować pysznym, aromatycznym wypiekiem. Jak przygotować idealne ciasto czekoladowe? Sprawdź najlepszy przepis!

Sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe powinno być puszyste, słodkie i mocno czekoladowe. Aby osiągnąć ten efekt nie trzeba być mistrzem cukiernictwa. Oto przepis na ciasto, które zawsze się udaje!

  • 120 g masła
  • 260 g mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 110 g gorzkiej czekolady E.Wedel
  • 35 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki cukru pudru lub drobnego białego cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml śmietany kremówki 36%
  • 140 g czekolady mlecznej E.Wedel

Sekretem udanego ciasta czekoladowego jest odpowiednia temperatura składników – wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. W pierwszej kolejności przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dzięki czemu masa nabierze puszystości. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i lekko przestudź. Następnie utrzyj miękkie masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodaj jajka, jedno po drugim, olejek wanilinowy i ponownie zmiksuj. Wlej rozpuszczoną czekoladę oraz dodawaj partiami suche składniki na zmianę z mlekiem.

Całość wymieszaj rózgą kuchenną (nie mikserem) i przełóż do foremki (23×34 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe należy piec w temperaturze 165 stopni C przez około 40 minut, do suchego patyczka. A teraz czas na polewę czekoladową! Wystarczy tylko doprowadzić śmietankę do wrzenia i dodać 140 g czekolady. Całość wymieszaj i polej gotowe ciasto.

Pyszne dodatki

Ciasto czekoladowe najlepiej smakuje z polewą czekoladową, jednak można nieco poeksperymentować i ozdobić je innymi dodatkami. Sprawdzą się wiórki kokosowe, bita śmietana czy posypka z cukru pudru. Deser z pewnością zrobi wrażenie na domownikach i gościach, jeżeli z posypki stworzymy piękne wzory. Wystarczy zaopatrzyć się w szablon cukierniczy, położyć na wystudzonym cieście i przesiać cukier puder. Znakomity efekt gwarantowany!

Ciasto czekoladowe jest idealnie puszyste, mocno czekoladowe i wprost rozpływa się w ustach.