Styl Życia

Słodkie kremy do smarowania – nie tylko do pieczywa

Artykuł partnera.

Kremy czekoladowe i orzechowe są często pierwszym wyborem przy śniadaniu. Do ich wybrania przekonuje słodki smak, dostępność w sklepach i lekka konsystencja. Posiadają one jednak w składzie niezdrowe substancje – w szczególności olej palmowy. Czy istnieje jakaś alternatywa dla klasycznych słodkich kremów śniadaniowych?

Popularność oleju palmowego – skąd się bierze?

Utwardzony i przetworzony olej palmowy jest bardzo niezdrowym składnikiem. O ile substancja sama w sobie do szkodliwych nie należy, jej obróbka powoduje niszczenie wartości odżywczych. Olej palmowy przyczynia się do rozwoju miażdżycy, a także ryzyka udarów czy zawałów serca. To najtańszy surowiec tego typu na rynku. Nie powinno dziwić zatem, że jest chętnie wybierany przy produkcji tanich produktów żywnościowych, jak popularne kremy czekoladowe i orzechowe.

Alternatywa dla popularnych kremów czekoladowych

Biorąc pod uwagę potrzeby klientów, na rynku pojawia się coraz więcej producentów, którzy wytwarzają pyszne kremy do smarowania bez dodatku oleju palmowego. Firma Sweet Mill zajmuje się produkcją takich kremów. Bazują one na bazie unikalnej technologii oraz surowcach, pochodzących od certyfikowanych dostawców. Słodkie kremy wyróżniają się dobrym składem i prostą etykietą. Nie mają też konserwantów i sztucznych barwników.

Owe kremy posiadają na froncie opakowań żółto-zielony znak V-label, co oznacza, że produkty nadają się dla wegan i wegetarian. To zatem doskonała opcja dla wegan. Ciekawą wersją są też kremy proteinowe z linii AlleDobre! PROTEIN, które wyróżniają się zawartością pełnowartościowego białka – idealne rozwiązanie dla sportowców.

Certyfikaty dla słodkich kremów

Istnieją certyfikaty, które świadczą o wysokiej jakości produktów spożywczych, np. słodkich kremów. Szczególnie ważnymi odznacznikami są standardy BRC i IFSv. Pierwszy z nich (British Retail Consortium) to Globalny Standard Bezpieczeństwa Żywności. Łączy on w sobie kilka wymogów: ISO 9000, HACCP, zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP i Dobrej Praktyki Higienicznej GHP. Określa też wytyczne, które musi spełnić dany producent w celu zagwarantowania bezpieczeństwa i wysokiego poziomu jakości produktu.

Drugi certyfikat, IFS (International Featured Standard) to inny Globalny Standard Bezpieczeństwa Żywności. Jego głównym celem jest minimalizacja ryzyka wystąpienia zagrożeń bezpieczeństwa żywności. Jeżeli produkty posiadają taki certyfikat, oznacza to opcję systematycznej analizy i nadzór wszystkich procesów produkcyjnych.