Mąka orkiszowa jako składnik placków i naleśników
Mąka orkiszowa jest zdrowym źródłem witamin oraz dużej ilości korzystnego dla organizmu błonnika. Używanie jej zamiennie z mąkami pszennymi, żytnimi i ryżowymi może przynieść korzyści zdrowotne i wpłynąć na nieco smukleją sylwetkę. Orkisz jest więc szczególnie popularny wśród fanów zdrowej żywności oraz poszukujących składników odżywczych wegetarian. Do jakich dań stosuje się mąkę orkiszową i czy jej smak jest odpowiedni dla wszystkich?
Pożywne naleśniki z mąki orkiszowej na śniadania i przekąski
Odżywcze śniadania złożone z naleśników i placków orkiszowych to lubiany sposób na rozpoczęcie dnia. Przepis na to danie jest prosty i wystarczy tylko wymieszać:
- 1 szklankę mąki orkiszowej,
- 1 szklankę mleka,
- 1 jajko,
- 1 łyżkę oleju,
- szczyptę soli.
Tak przygotowane ciasto smaży się w ten sam sposób jak tradycyjne naleśniki, a dodatki są kwestią dowolną. Można je więc podawać z cudownie słodkim dżemem lub owocami i cukrem pudrem.
– „Konsystencja mąki orkiszowej jest nieco bardziej gruboziarnista, a jej kolor w zależności od wersji jest biały lub też przypomina bułkę tartą. W składzie tego produktu znajduje się spora ilość białka oraz witamin i korzystnego dla organizmu błonnika. Warto więc wprowadzić taki rodzaj mąki i używać naprzemiennie z innymi jej typami” – informuje pracownik sklepu internetowego ze zdrową żywnością Diogra.
Wytrawne naleśniki z mąki orkiszowej na smakowity lunch lub kolację
Placki i naleśniki orkiszowe można także serwować w wersji wytrawnej. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby udekorować je kwaśną śmietaną lub serkiem śmietankowym i kilkoma plastrami wędzonego łososia z koprem. Można je także zapiekać pod serową pierzynką. Inne perfekcyjne dodatki to także:
- pieczarki,
- sos Boloński,
- twaróg biały z cukrem i wanilią,
- brokuły z sosem serowym,
- szpinak z serem feta,
- sos meksykański,
- krewetki z sałatką,
- pasta z fasoli lub ciecierzycy,
- pasta jajeczna,
- kurczak al’a gyros,
- wędliny i sery.
Czy naleśniki z mąki orkiszowej są plastyczne?
Naleśniki z mąki orkiszowej są plastyczne, jednak warto, aby były cienkie. W celu stworzenia giętkich placków, które łatwo jest formować, warto użyć niewielkiej ilości ciasta, które rozlewa się na gorącej patelni posmarowanej pędzelkiem z odrobiną oliwy. Tak przygotowane dania można dowolnie zginać na kształt:
- rulonów,
- trójkątów,
- prostokątów,
- sushi,
- rożków.
Czy smak mąki orkiszowej jest lubiany przez wszystkich?
Fani produktów z bardziej oryginalnych zbóż określają smak mąki orkiszowej jako nieco orzechowy i lekki. Warto więc spróbować tego rodzaju pożywienia i przekonać się, że produkty z większą zawartością błonnika korzystnie wpływają na zachowanie lepszej sylwetki.
Potrawy na bazie orkiszu mogą więc podbić podniebienia miłośników wyrobów mącznych. Można z niej także tworzyć smakowite pierogi oraz wypieki takie jak:
- ciasta i ciastka,
- bułki oraz chleb,
- babeczki i pączki.
Pełnoziarnista mąka orkiszowa jako składnik naleśników i potraw
Pełnoziarnista wersja mąki orkiszowej dostarcza jeszcze więcej błonnika i jest uważana za zdrowszą wersję tego produktu. Jej konsystencja jest gruboziarnista, a przepisy na naleśniki w tej wersji powinny zawierać nieco więcej jajek, które połączą składniki tych placków. Wegetarianie i weganie mogą, zamiast jajek użyć zaparzonego siemienia lnianego, które tworzy scalającą ciasto zawiesinę.
Jak dla mnie mąka orkiszowa idealnie nadaje się do takich dań. Super smakują. 🙂