naleśniki
Styl Życia

Mąka orkiszowa jako składnik placków i naleśników

Mąka orkiszowa jest zdrowym źródłem witamin oraz dużej ilości korzystnego dla organizmu błonnika. Używanie jej zamiennie z mąkami pszennymi, żytnimi i ryżowymi może przynieść korzyści zdrowotne i wpłynąć na nieco smukleją sylwetkę. Orkisz jest więc szczególnie popularny wśród fanów zdrowej żywności oraz poszukujących składników odżywczych wegetarian. Do jakich dań stosuje się mąkę orkiszową i czy jej smak jest odpowiedni dla wszystkich?

Pożywne naleśniki z mąki orkiszowej na śniadania i przekąski

Odżywcze śniadania złożone z naleśników i placków orkiszowych to lubiany sposób na rozpoczęcie dnia. Przepis na to danie jest prosty i wystarczy tylko wymieszać:

  • 1 szklankę mąki orkiszowej,
  • 1 szklankę mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżkę oleju,
  • szczyptę soli.

Tak przygotowane ciasto smaży się w ten sam sposób jak tradycyjne naleśniki, a dodatki są kwestią dowolną. Można je więc podawać z cudownie słodkim dżemem lub owocami i  cukrem pudrem.

– „Konsystencja mąki orkiszowej jest nieco bardziej gruboziarnista, a jej kolor w zależności od wersji jest biały lub też przypomina bułkę tartą. W składzie tego produktu znajduje się spora ilość białka oraz witamin i korzystnego dla organizmu błonnika. Warto więc wprowadzić taki rodzaj mąki i używać naprzemiennie z innymi jej typami” – informuje pracownik sklepu internetowego ze zdrową żywnością Diogra.

Wytrawne naleśniki z mąki orkiszowej na smakowity lunch lub kolację

Placki i naleśniki orkiszowe można także serwować w wersji wytrawnej. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby udekorować je kwaśną śmietaną lub serkiem śmietankowym i kilkoma plastrami wędzonego łososia z koprem. Można je także zapiekać pod serową pierzynką. Inne perfekcyjne dodatki to także:

  • pieczarki,
  • sos Boloński,
  • twaróg biały z cukrem i wanilią,
  • brokuły z sosem serowym,
  • szpinak z serem feta,
  • sos meksykański,
  • krewetki z sałatką,
  • pasta z fasoli lub ciecierzycy,
  • pasta jajeczna,
  • kurczak al’a gyros,
  • wędliny i sery.

Czy naleśniki z mąki orkiszowej są plastyczne?

Naleśniki z mąki orkiszowej są plastyczne, jednak warto, aby były cienkie. W celu stworzenia giętkich placków, które łatwo jest formować, warto użyć niewielkiej ilości ciasta, które rozlewa się na gorącej patelni posmarowanej pędzelkiem z odrobiną oliwy. Tak przygotowane dania można dowolnie zginać na kształt:

  • rulonów,
  • trójkątów,
  • prostokątów,
  • sushi,
  • rożków.

Czy smak mąki orkiszowej jest lubiany przez wszystkich?

Fani produktów z bardziej oryginalnych zbóż określają smak mąki orkiszowej jako nieco orzechowy i lekki. Warto więc spróbować tego rodzaju pożywienia i przekonać się, że produkty z większą zawartością błonnika korzystnie wpływają na zachowanie lepszej sylwetki.

Potrawy na bazie orkiszu mogą więc podbić podniebienia miłośników wyrobów mącznych. Można z niej także tworzyć smakowite pierogi oraz wypieki takie jak:

  • ciasta i ciastka,
  • bułki oraz chleb,
  • babeczki i pączki.

Pełnoziarnista mąka orkiszowa jako składnik naleśników i potraw

Pełnoziarnista wersja mąki orkiszowej dostarcza jeszcze więcej błonnika i jest uważana za zdrowszą wersję tego produktu. Jej konsystencja jest gruboziarnista, a przepisy na naleśniki w tej wersji powinny zawierać nieco więcej jajek, które połączą składniki tych placków. Wegetarianie i  weganie mogą, zamiast jajek użyć zaparzonego siemienia lnianego, które tworzy scalającą ciasto zawiesinę.

1 Comment

Leave a Reply

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close