Wegańskie ciasto czekoladowe bez cukru
Dieta i Odchudzanie

Wegańskie i bezglutenowe ciasta dla wybrednych

Kuchenna rewolucja trwa w najlepsze! Jeszcze 15-20 lat temu nikt nie sądził, że nasza kuchnia się tak zmieni. Wegańskie i bezglutenowe dania, które kiedyś postrzegano jako fanaberię, dzisiaj zyskują coraz więcej fanów.

Co warto wiedzieć o weganizmie?

Weganizm polega na wyeliminowaniu z diety produktów pochodzenia zwierzęcego. Jak wszystko na świecie podejście to ma zarówno swoich wielkich fanów, jak zagorzałych przeciwników. Najistotniejsze są jednak fakty, które bezsprzecznie mówią:

  • dieta wegańska jest w stanie bezproblemowo dostarczyć odpowiednią ilość białka – warunkiem są potrawy bogate w warzywa strączkowe, soję, tofu, orzechy i produkty zbożowe;
  • weganie nie cierpią na niedobór wapnia jeśli ich menu jest zbilansowane.

Z drugiej strony trzeba również zauważyć, że:

  • osoby będące na diecie wegańskiej muszą szczególnie uważać na niedobory żelaza czy witaminy B12 – najlepszym rozwiązaniem, które w dużym stopniu może ten problem rozwiązać jest spożywanie mleka sojowego z płatkami śniadaniowymi;
  • weganizm nie jest dla każdego – zaleca się zatem, aby przed przejściem na dietę składająca się wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego wykonać kompleksowe badania.

Wegańskie, bezglutenowe i pyszne – nasze cztery propozycje

Szukasz wegańskich i bezglutenowych inspiracji? Dobrze trafiłeś! Poniżej prezentujemy nasze cztery ulubione przepisy na takie dania. Oto one:

Pyszne i zdrowo – czego chcieć więcej, prawda? Życzymy smacznego!

Leave a Reply

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close