Dieta i Odchudzanie Styl Życia

Jakie produkty uwzględnić w niskokalorycznej diecie?

Dietetyka jest obecnie jedną z szybciej rozwijających się dyscyplin naukowych. Kolejne badania przynoszą coraz to nowe rewelacje, na temat produktów spożywczych, nierzadko obalając dotychczasowe mity na temat żywienia. Na ich bazie powstają nowe diety cud, które mają nam zapewnić zdrowie oraz szczupły wygląd. Bez względu na wybór diety, jeśli pragniemy zrzucić zbędne kilogramy, będziemy musieli ograniczyć ilość spożywanych kalorii. Co warto wiedzieć, zanim wybierzemy odpowiednią dla siebie dietę? Jakie produkty spożywać, a których unikać?

Jakość produktów w diecie

Zanim zaczniemy ograniczać ilość spożywanych kalorii, zadbajmy, aby produkty znajdujące się w naszej diecie były w stanie zapewnić nam odpowiednią ilość witamin i składników odżywczych.

Samo ograniczenie kaloryczności może bowiem nie wystarczyć, jeśli marzy nam się szczupła sylwetka. Zdecydujmy się na produkty świeże i nisko przetworzone. Zrezygnujmy ze słodkich napojów, słonych przekąsek oraz batoników. Uważajmy również na produkty smażone na głębokim oleju. Wykluczmy z diety produkty instant, gotowe dania do odgrzewania w mikrofalówce oraz produkty garmażeryjne o długiej dacie ważności – swój termin przydatności do spożycia zawdzięczają one konserwantom. Zwróćmy również uwagę na sposób przygotowywania posiłków – unikajmy smażenia na tłuszczu. Zamiast tego stosujmy duszenie, grillowanie w piekarniku lub gotowanie na parze. Nie zapomnijmy i pełnoziarnistym makaronie i kaszach.

Tłuszcze – unikać czy uwzględniać?

Choć pełnotłuste produkty są znacznie bardziej kaloryczne, produkty light nie zawsze wyjdą nam na zdrowie. Usuwając z nabiału tłuszcz, usuwa się również cenne witaminy i wapń. Taki produkt posiada również więcej wody, konserwantów i cukru, co nie sprzyja odchudzaniu. Odrobina pełnotłustego nabiału nie powinna więc zaszkodzić. Jeśli zaś chodzi o mięso i ryby, tutaj decydujmy się na produkty chude, np. pierś z kurczaka lub indyka, unikajmy tłustych potraw.

Zadbajmy też o obecność tłuszczy roślinnych, takich jak oliwa z oliwek – większość witamin pochodzących z warzyw rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego warto skropić sałatę odrobiną oliwy. W naszej diecie może się tez pojawić awokado oraz orzechy – oczywiście w odpowiednich proporcjach.

Dieta niskokaloryczna – co powinniśmy o niej wiedzieć?

Decydując się na dietę ograniczającą spożycie kalorii, powinniśmy dostosować ją do naszego trybu życia, wzrostu oraz wagi. Diety restrykcyjne typu 1000 kcal, może i przynoszą szybkie efekty, ale są również bardzo wyniszczające dla organizmu i stwarzają ryzyko powstania efektu jo-jo.

Optymalna ilość kalorii w diecie redukcyjnej nie powinna wynosić mniej niż 1500 kcal. Węglowodany powinny stanowić 55% przyjmowanych kalorii. Udział białka powinien wynosić 10-15%, zaś pozostałe 30% powinno pochodzić z tłuszczy. W niektórych schorzeniach proporcje te mogą ulegać zmianom, dlatego decydując się na dietę warto zasięgnąć porady doświadczonego dietetyka, który pomoże wybrać nam optymalny wariant oraz przygotuje przykładowy jadłospis, który pomoże nam wytrwać w postanowieniach.

Lista produktów o niskiej kaloryczności

Arbuz
Źródło: Pixabay.com

Na diecie redukcyjnej dozwolona jest większość warzyw. Oto lista produktów, dzięki której nie musisz się już zastanawiać, co ma najmniej kalorii – oto produkty, które możesz spożywać praktycznie bez ograniczeń. Przy nazwie  podana jest wartość kaloryczna dla 100g produktu.

  • ogórek świeży: 14 kcal,
  • cukinia: 17 kcal,
  • szpinak baby: 22 kcal,
  • kapusta pekińska: 16 kcal,
  • bakłażan: 26 kcal,
  • kalafior: 27 kcal,
  • fasola szparagowa: 33 kcal,
  • marchew: 33 kcal,
  • dynia: 33 kcal,
  • brokuł: 31 kcal.

Na diecie niskokalorycznej większość owoców, ze względu na wysoką zawartość fruktozy będzie niewskazana. Jeśli jednak wiesz, który owoc ma najmniej kalorii, możesz go uwzględnić w swoim posiłku. Na pewno nie zaszkodzą ci owoce jagodowe, czyli borówki, maliny i jeżyny. Możesz sobie również pozwolić na odrobinę truskawek, wiśni, czarnej porzeczki czy agrestu. Kwaśne jabłko również może znaleźć się znaleźć na twoim talerzu, podobnie jak grejpfruty. Dowiedz się więcej na temat tego, który owoc ma najmniej kalorii.