Dieta i Odchudzanie

Przepis na łososia z pieczonymi ziemniakami

Szukając inspiracji kulinarnych, warto zwrócić uwagę na potrawy bazujące na łososiu, który poza wyśmienitym smakiem, charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancji, takich jak witaminy lub kwasy tłuszczowe Omega-3. Przepisów na pyszne dania z łososiem w roli głównej znaleźć można mnóstwo, a za jedną z ciekawszych propozycji uznać można rybę z pieczonymi ziemniakami – podpowiadamy, jak ją przygotować.

Jakie składniki są potrzebne?

Bazę dania stanowią ziemniaki i łosoś. Wybierając te składniki, warto zwrócić uwagę, aby warzywa nie były zbyt duże, a ryba charakteryzowała się najwyższą jakością – idealnie sprawdzi się na przykład filet z MOWI. Do przygotowania łososia z pieczonymi ziemniakami potrzebne będą ponadto oliwa, masło, koperek i cytryna, a także przyprawy – sól i pieprz oraz w zależności od upodobań, mieszanka ziół do ziemniaków.

Jak przygotować łososia z pieczonymi ziemniakami?

Pierwszym krokiem jest obgotowanie obranych ziemniaków w osolonej wodzie przez około 10 minut. Po ich odcedzeniu, warto lekko wstrząsnąć garnkiem, dzięki czemu warzywa lepiej przyjmą tłuszcz i przyprawy, co finalnie pozwoli uzyskać grubą, chrupiącą skórkę.  Następnie, posypane przyprawami i polane oliwą ziemniaki należy umieścić w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni i piec przez około 30 minut.

W międzyczasie można zająć się łososiem – doprawione solą i pieprzem, a także skropione sokiem z cytryny porcje fileta należy umieścić na posmarowanej oliwą blaszce oraz ułożyć na nich cienkie plasterki masła.

Aby wszystkie elementy dania były gotowe jednocześnie, zanim skórka ziemniaków osiągnie złotobrązowy kolor, warto przełożyć je na niższą półkę piekarnika, a na wyższej umieścić łososia. Należy przy tym pamiętać, że ryba powinna piec się przez około 10-15 minut. W międzyczasie należy posiekać koperek, który posłuży do posypania przygotowanego łososia. W roli dodatku do potrawy, doskonale sprawdzi się mieszanka sałat, doprawiona np. oliwą oraz solą i pieprzem.